5 Aralık 2011 Pazartesi

Yaratıcı bir reklam fikri: Formada fotoğraf..

     Avrupa'da yaşanan ekonomik krizden fazlasıyla etkilenen İspanyol kulübü Sevilla, ekstra gelir elde etmek için oldukça yaratıcı bir reklam fikrine imza attı. Artık isteyen Sevilla taraftarı 24.90 € (60 TL) ücret karşılığında kendi fotoğrafını takımının formasına bastırabilecek. Sevilla formasındaki oyuncu numaraları, mozaik tekniğiyle 3000 taraftarının fotoğrafından oluşacak. Sevilla, playing2 adlı reklam ajansının kurguladığı fikri kullanan ilk kulüp olarak bu sayede forma başına 75.000 € (370 bin TL) ekstra gelir elde etmeyi planlıyor.

Pozitif Yönleri
1. Gerçekten yaratıcı bir reklam fikir çünkü hemen hemen her taraftar kendi fotoğrafının hayran olduğu oyuncunun üstünde olmasını ister. Herhangi bir maç biletine bile o kadar para veren ortalama bir taraftar, böyle bir şeyi fazla düşünmeden yapmak isteyecektir. (Düşünün, hangi Fenerbahçe taraftarı Alex'in giydiği formanın üstünde fotoğrafı olsun istemez?)
2. Ayrıca takımının formasına fotoğrafını bastıran her taraftar mutlaka gidip hatıra olarak o formadan bir tane satın almak isteyecektir, -ki bu da kulüp için 2 kat gelir elde etmek anlamına gelir.
Negatif Yönleri
1. Formadaki fotoğraf boyutlarının 2x2.2mm gibi oldukça küçük olması, reklam verecek taraftarlar açısından olayın cazibesini azaltabilir.
2. Bir diğer nokta ise, bir forma numarası için 3000 fotoğraf reklamı alınabilmesi, daha büyük bir reklam geliri elde etmek isteyen kulüpler için yetersiz kalabilir.
Öneri

Aslında bu iki negatif durumu ortada kaldırmanın da bir yolu var. Sadece forma numarasına fotoğraf almak yerine aynı mozaik yöntemiyle tüm formayı fotoğraflardan oluşturduğumuzu düşünürsek; böylece hem forma başına 3000 yerine çok daha fazla fotoğraf reklamı alınabilir hem de 2x2.2mm yerine daha büyük boyutlarda baskı yapılarak daha cazip hale getirilebilir.. Öneri bizden, gerisi Türk kulüplerinin hayal gücüne kalmış..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder