14 Aralık 2012 Cuma

Blogger İsimTescil DNS Ayarları

     Birçok blogger siteadi.com şeklinde orijinal bir alan adıyla yayın yapmak ister ama blogunu yayınlayacağı hosting için masraf yapmak kimseye cazip gelmez. Blog yazarları için en ideal çözüm sahip olduğunuz alan adınızı blogunuza yönlendirmektir. Bunun birçok yolu var tabiki ama en ideali DNS ayarlarıyla tam yönlendirmedir. Bu yönlendirme işlemi alan adını kaydettiğiniz firmalara göre değişkenlik gösterir. Biz bugün ülkemizde en çok tercih edilen alan adı kayıt firması olan isimtescil.net için yapmanız gereken ayarları anlatacağız.

     Aslında yönlendirme için yapılması gerekenler çok basit ama birşeyi eksik yaptığınızda siteniz açılmayacağı için insanlar bu konuda çok fazla sorun yaşıyorlar. Bu konuda çok fazla yol gösterici kaynak olmaması da önemli bir handikap. Biz bu soruna çare bulmak amacıyla yapmanız gerekenleri adım adım ayrıntılı bir şekilde aşağıda paylaşıyoruz.
  • Blogger Yönetim Paneli'nde "Ayarlar" sekmesindeki "Yayıncılık" kısmını buluyoruz ve "+Özel alan adı ekle" linkine tıklıyoruz. Açılan alanda "Gelişmiş ayarlara geç" linkine tıklayıp açılan kutucuğa kullanacağımız site adını yazıyoruz ve kaydet butonuna basıyoruz. Burada bir hata mesajı çıkacak ve aşağıda CNAME kaydı olarak girmeniz gereken 2 adet kod çıkacak. Bu kodları aşağıdaki resimde kırmızı ile seçilmiş alanda görebilirsiniz.

  • Daha sonra isimtescil.net yönetim panelinde Domain Yönetimi > Detaylı Yönetim bölümüne giriyoruz. Burada 6. sıradaki "Gelişmiş DNS" sekmesine tıklıyoruz. Bu sayfada yapmanız gereken 2 ayar var. Birincisi en alttaki "İşlem Seçiniz" kutusundan "Gmail Web Alanımı (Blogger) Kullan" seçeneği seçin ve direkt Kaydet butonuna basın. 
  • Yapacağınız ikinci işlem ise; yine aynı "İşlem Seçiniz" kutucuğundan bu kez CNAME seçeneğini seçip açılan seçeneklerden 1. kutuya Blogger panelinizde verilen kısa kodu, 2. kutuya ise Blogger'daki uzun kodu yapıştırıp Kaydet demeniz yeterli. Bu işlemi aşağıdaki resimde de görebilirsiniz.
     Alan adınızı yönlendirmek için yapmanız gerekenlerin hepsi bu. Bu işlemleri yaptıktan sonra yönlendirme işlemi 1-4 saat içinde mutlaka aktif olacaktır ama genelde o kadar bile uzun sürmüyor. Konuyla ilgili sormak istediğiniz birşey olursa yorum ya da iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

2 yorum: